Voće i povrće duplo skuplji

Bez autora
Oct 05 2010

Cijene većine vrsta sezonskog voća i povrća ove jeseni u nekim bh. gradovima duplo su više u poređenju s istim periodom prošle godine, zbog čega je potražnja mala, svjedoče trgovci. Paradajz, na primjer, na banjalučkoj pijaci juče je koštao oko dvije marke, a početkom oktobra prošle godine bilo ga je moguće kupiti po cijeni od jedne marke. Slično je i sa paprikama, kupusom i krastavcima, a skuplja je i većina sezonskog voća poput narandži, limuna i grožđa. Velika razlika u prošlogodišnjim i aktuelnim cijenama primjetna je kod većine vrsta voća i povrća. Na primjer, kupus na malo je sada oko 0,70 KM, a prošle godine bio je 50 feninga po kilogramu. Krastavci su prije godinu dana koštali oko marku, a sada 1,50 do dvije KM. Takođe, paradajz, kojeg je prošle godine u ovo doba bilo po 70 feninga, sad je oko dvije marke.

Voće i povrće duplo skupljiCijene većine vrsta sezonskog voća i povrća ove jeseni u nekim bh. gradovima duplo su više u poređenju s istim periodom prošle godine, zbog čega je potražnja mala, svjedoče trgovci.

Paradajz, na primjer, na banjalučkoj pijaci juče je koštao oko dvije marke, a početkom oktobra prošle godine bilo ga je moguće kupiti po cijeni od jedne marke. Slično je i sa paprikama, kupusom i krastavcima, a skuplja je i većina sezonskog voća poput narandži, limuna i grožđa.

"Nabavne cijene su dosta visoke i u poređenju s istim periodom prošle godine više su gotovo duplo, tako da ne možemo jeftinije prodavati voće i povrće", kažu trgovci.

Prema riječima Miholjke Cvrkalj, trgovkinje na banjalučkoj pijaci, velika razlika u prošlogodišnjim i aktuelnim cijenama primjetna je kod većine vrsta voća i povrća.

"Na primjer, kupus na malo je sada oko 0,70 KM, a prošle godine bio je 50 feninga po kilogramu. Krastavci su prije godinu dana koštali oko marku, a sada 1,50 do dvije KM. Takođe, paradajz, kojeg je prošle godine u ovo doba bilo po 70 feninga, sad je oko dvije marke", navodi Miholjka Cvrkalj.

Radojka Vukelić, takođe trgovkinja na banjalučkoj pijaci, kaže da iskustva pokazuju da je sve voće i povrće ove godine skuplje za 30 odsto ili više u poređenju s oktobrom prošle godine.

"Zbog visokih cijena, a male platežne moći građana, ljudi malo kupuju. Nemaju novca, tako da gotovo niko neće spremati zimnicu. Da bi se više pazarilo, treba radnicima povećati plate", zalaže se Vukelićeva.

U piljarnicama i na pijacama većina bh. gradova cijene sezonskog voća i povrća ove sedmice su drastično više nego u oktobru prošle godine.

Fadila Hadžić, predsjednica Udruženja potrošača Hercegovačko-neretvanskog kantona, navodi da o potrebama i mogućnostima kupaca niko ne brine.

"Upravo sam bila na pijaci i vidjela sam da više niko ne kupuje dva kilograma paradajza, kako se to svojevremeno radilo. Sad se pazari pola kilograma ili samo dva paradajza, što dovoljno govori o skupoći i krizi u kojima se građani nalaze", ističe ona.

Međutim, na području Unsko-sanskog kantona cijene voća su na nivou prošlogodišnjih, potvrdio je Enes Kobašlić, predsjednik Udruženja voćara "Zelenika" iz Sanskog Mosta.

"Kada su u pitanju autohtone vrste voća ova godina je bila rodna, tako da nema razloga da se cijene voća podižu u ovome trenutku. Možda će do povećanja doći u zimskom periodu, ali to će zavisiti od ponude i potražnje", rekao je Kobašlić.

Od proizvođača i trgovaca saznajemo da su na području USK cijene većine vrsta povrća ostale nepromijenjene. Međutim, građani strahuju da će do poskupljenja ipak doći.
Bijeli luk pojeftinio

Trgovci na banjalučkoj pijaci kažu da je domaći bijeli luk sredinom septembra koštao od 15 do 20 maraka, ali da je nedavno njegova cijena snižena i sada se kreće od sedam do 12 maraka.

"Iako je pojeftinio, bijeli luk se slabo prodaje. Mi ne bismo imali nikakve zarade ukoliko bismo mu još snizili cijenu, a potrošačima je ovo povrće i dalje skupo", pojašnjavaju trgovci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik